栗子現場直播 千篇一栗
有很多簡單的道理,若不是被遺忘,不是察覺不到,就是知易行難。

2010年5月19日 星期三

吳美蘭 vs 唐英年



  這兩段片刪剪的地方都不同,即使把兩段片合起來,也不能足本重生師生的說話。如無意外,這兩段 YouTube 都不會長命,但我又懶得把 Video 存檔,所以在此筆錄和評論一些比較敏感的部份算了。

  「特首和司長你呢,同埋其他問責官員呢,就講明,就唔去投票。咁似乎你地呢就做左我地學生既反面教材。咁我想問下勒,如果假設有一日,2017真係我地可以一人一票選特首既時候,到時,我地未來既同學,應該點做呢?...我要有權選特首。」
  應該點做...投票囉...
  我覺得鏡頭可能 cut 左一些部份,所以我唔係好明佢全部講乜。

  「如果行官長官選舉係以普選形式進行,你認為你能唔能夠當選呢?」
  呢條問題,我唔知呢位學生到底係問字面的意思,還是背後的意思?

  「有 D 問題,佢好似係度迴避咁囉。」「咁你會唔會多 D 支持個政策架?」「唔會。」「點解?」「因為平時,我聽慣政府 D 衰野。」
  如果這些學生日日都在「聽慣政府 D 衰野」的環境下長大,香港一定唔會和諧。但話說,香港政府做左幾多件好野?

  另,聲援吳美蘭老師。大家都擔心她職位不保了。

4 則留言:

Oscar 提到...

好久不見,真想不到今天栗子變成了一個每天論政的人,以前mk88和集鼓村的栗子已經不再了嗎?

栗子捌貳 提到...

嗚...有人來吐嘈了

Oscar 提到...

不是吐嘈啦,不過也好過冷冷清清嘛(又吐嘈)
我其實算也是集鼓那些人,你一直說的太鼓東東是否消失了!??

栗子捌貳 提到...

最近我的確是少了打太鼓了... (默